9 Mayıs 2012 Çarşamba

ANDROİD İŞLETİM SİSTEMİ


 

Android işletim sistemi, Linüx işletim sistemi tabanlı mobil ve Pda’lar için geliştirilmiş açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir. Android, Google ve Open Handset Allience ortaklığı ile hazırlanmıştır.
Android‘in bu güne kadar bilinen 200,000 kadar Android uygulaması mevcuttur ve gün geçtikçe artmaktadır. Android Uygulamaların indirebilmek için Android Market‘i kullanmak gerekir. Android Market kurumsal bir Android uygulama mağazasıdır.
Open Handset Allience, 5 Kasım 2007′de Android’i kurduğunu duyurdu. Android,2008 yılında piyasaya sürülmeye başlamıştır. Daha sonra Google, Android’i resmen aldığını duyurmuştur. Ayrıca Android 2011 yılından itibaren piyasada ki en büyük mobil işletim sistemi olmayı da başarmıştır. Tabi ki bu başarısının en büyük özelliği kullanıcılarına ücretsiz olarak sunulmasıdır.

Android’in En Belirgin Özellikleri

Android açık kaynak kodlu olmasından dolayı, kullanıcıların da kendilerine özgü Android uygulama yazmasına imkan vermektedir. Android’i Google’nin satın almasından sonra, Android medya da çok popülerliğe kavuşmuş ve bu sayede birçok mobil üreticinin yeni modellerinde yer almaya başlamıştır. Android, Flash, multitouch ve çoklu görev yani multitasking özellikleri ile gelmektedir. Ayrıca Android’in en önemli noktası ise Android Market üzerinden dağıtılan ücretsiz uygulamalardır. Android Market, diğer mobil işletim sistemlerinin marketlerine göre en çok ücretsiz uygulama barındıran bir mağazadır.
Ayrıca yeni üretilen telefon modellerinde Android’e konuşarak komut vermeye de çalışılmaktadır. Yani telefonunuza dokunmadan işlemlerinizi kolaylıkla yapabileceğiniz bir ortam sunulacaktır. Android’in bu özelliğe kazanması pek fazla vakit alacakmış gibi görünmemekte. Lakin bu konu üzerinde birçok çalışmanın devam ettiğini sizlere belirtmek isteriz. En geç 2013 yılına kadar bu teknolojiyi çok rahat bir şekilde kullanma imkanına sahip olacakmışız gibi görünüyor.
Android, en son yaptığı anlaşmalar ile artık kredi kartı taşımadan alışveriş yapamaya da olanak sağlayan bir işletim sistemi olmaktadır. Tabi ki bunun için Android telefonunuzun bu özelliği desteklemesi gerekmektedir. Android yetkilileri bu özelliğin 2012 ortalarında tam olarak sunulacağını duyurmuşlardır.

Sürümleri;

Sürüm Kod Adı Yayın Tarihi Çalıştığı Platform

1.1 - 9 Şubat 2009 Mobil telefonlar
1.5 Cupcake 30 Nisan 2009 Mobil telefonlar
1.6 Donut 15 Eylül 2009 Mobil telefonlar
2.0/2.1 Eclair 26 Ekim 2009 Mobil telefonlar
2.2 Froyo 20 Mayıs 2010 Mobil telefonlar
2.3 GingerBread 6 Aralık 2010 Mobil telefonlar
3.0/3.1/3.2 Honeycomb Şubat 2011 tablet bilgisayarlar
4.0 İcre Cream Sandwich 2011 4. Çeyrek Mobil telefonlar ve tablet bilgisayarlar

Handset Çizimler

Sistem, VGA, 2D grafik arşivler, OpenGL ES 1.0 tabanlı 3D Grafik arşivlerine ve geleneksel telefon çıkışlarına son derece kolay uyum sağlar.

Depolama

Bilgi depolama amaçlı SQLite kullanılmaktadır.

Bağlanabilirlik

Android, GSM, Bluetooth, EDGE, 3G ve Wi-Fi bağlantısını destekler.

Mesajlaşma

Hem SMS hem de MMS desteği vardır.

Web Tarayıcısı

Android’in web tarayıcısı açık kaynak kodlu WebKit application framework üzerine kuruludur.

Medya Destekleri

Android, MPEG-4, MP4, H.264, MP3, ve AAC, AMR, JPEG, PNG, GIF gibi ses/video/resim formatlarını desteklemektedir.

Ek Donanımları

Android, anti-titremeli vidyo/foto kameraları, touchscreenler, GPS, pusulalar, accelerometrelerde son derece yeteneklidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder